Zorgverzekering

De hoogte van de vergoeding door de zorgverzekeraar is afhankelijk van de basisverzekering die je hebt gekozen. Daarom alles nogmaals op een rijtje. Voor de basisverzekering heb je de keuze uit vier varianten, te weten een budgetpolis, een naturapolis, een combinatiepolis of een restitutiepolis.

  • Met een restitutiepolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat (‘vrije artsenkeuze’) zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van de vergoeding. Als je bij onze praktijk in behandeling wil, is dit de meest gunstige variant.
  • Een combinatiepolis houdt in dat voor sommige vormen van zorg alleen gecontracteerde zorgaanbieders volledig worden vergoed, terwijl bij andere vormen ook niet-gecontracteerde zorgaanbieders voor volledige vergoeding in aanmerking komen. Het is niet altijd duidelijk hoe dit is voor zorgverleners in de GGZ, dus let hier goed op. 
  • Bij een naturapolis heb je afgesproken alleen volledige vergoeding te krijgen bij gecontracteerde zorgaanbieders. Deze gecontracteerde zorgaanbieder stuurt de factuur direct naar de zorgverzekeraar. Indien je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet je een deel van de kosten zelf betalen. Hoe hoog dit deel is, verschilt per verzekeraar, maar gemiddeld wordt 50 tot 80 procent van het wettelijk vastgestelde tarief vergoed. Dit wettelijke tarief heet het Wmg of Nza tarief in de GGZ; de overheid stelt dit vast. Als je een naturapolis hebt, is het dus altijd van belang van te voren uit te zoeken op welke vergoeding je recht hebt als je bij ons in behandeling zou gaan, zodat je goed weet waar je aan toe bent.
  • Bij een budgetpolis heb je afgesproken alleen volledige vergoeding te krijgen bij een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders. Deze gecontracteerde zorgaanbieder stuurt de factuur direct naar je zorgverzekeraar. Indien je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat, moet je een groot deel van de kosten zelf betalen. Hoe hoog dit deel is, verschilt per verzekeraar, maar gemiddeld wordt 50 tot 80 procent van het wettelijk vastgestelde tarief vergoed. Dit wettelijke tarief heet het Wmg of Nza tarief in de GGZ; de overheid stelt dit vast. Ook als je een budgetpolis hebt, is het dus belangrijk vooraf goed uit te zoeken op welke vergoeding je kunt rekenen.

In alle gevallen is het verstandig om vooraf na te gaan welke polis je hebt en wat dit betekent voor de vergoeding van de behandeling. Aan het eind van een kalenderjaar heb je altijd de mogelijkheid om over te stappen naar een andere polis of andere verzekeraar. Meer informatie over de hoogte van de vergoedingen vind je op:

Zorgverzekeraars Vergoedingen GGZ 2023